Friday, November 13, 2015

Book art

Ik ben een ontzettend grote boekenworm. Ik denk dat ik ongeveer al 500 boeken op mijn kamer heb staan waarvan ik de meeste nog moet lezen. Ik hou ontzettend van de geur en het gevoel van een nieuw boek. Daardoor heb ik soms moeite om boeken uit te lenen aan anderen, ik zorg altijd heel goed voor mijn boeken zodat ze jaren kunnen meegaan en ik zou het erg vinden moest er mijn boeken iets overkomen.
Daardoor heb ik moeite met de volgende werkvorm. Ik vind het idee achter book art ontzettend pakkend omdat je oude boeken een tweede leven inblaast en er voor zorgt dat afgedankte boeken weer pareltjes worden. Maar ik weet niet of ik het zelf zou kunnen, al vind ik het wel een echt uitdaging, en dat is waar muzo om draait. Op een creatieve manier omgaan met dingen die je leuk vindt. Daarom dat dit ook in mijn inspiratiehoek komt, net omdat ik dit zou willen proberen ook al is boeken lezen en behouden een grote passie voor mij.


Monday, November 2, 2015

Evaluatierooster

Evaluatie: Product
Doelgroep: Eerste leerjaar
Materiaal: Evaluatierooster en een potlood
Uitleg techniek:
Na een muzische activiteit wordt er geƫvalueerd door een smiley te kleuren. Het is aan de kinderen om te kiezen hoe goed zij gewerkt hebben tijdens die les. Zo kunnen ze ook kiezen om meerdere smileys in te kleuren. Daarna wordt hetzelfde gedaan door de leerkracht om te zien of de leerling zichzelf goed heeft ingeschat.

Verklaring keuze:
Ik heb gekozen om met smileys te werken omdat de kinderen uit mijn eerste leerjaar gewend zijn om smileys te kleuren als evaluatie. Dit systeem gebruiken zij ook in het rapport. Daarnaast wou ik ook zeker plaats voorzien zodat de leerkracht toch nog iets kan schrijven naar de ouders en kinderen toe.

Smiley zonder gezicht


Evaluatie: Productevaluatie

Doelgroep: Elke graad
Materiaal: Lege smiley, stift, een handdoekje
Uitleg techniek:
Elke leerling krijgt een lege smiley en een stift. Je vraagt dan aan de leerlingen om een gezicht te tekenen over hoe zich zich voelen met hun eindwerk. Daarna vraag je aan iedereen om zijn/haar smiley in de lucht te steken. Vraag ook of er iemand zijn/haar smiley wil uitleggen. Ook is dit een goede manier om te zien aan wie je nog extra vragen kan stellen. Vb: waarom kijkt jouw smiley droevig, waarom heeft jouw smiley sterretjesogen, waarom steekt jouw smiley zijn tong uit, ...

Verklaring keuze:
Ik verkies lege smileys in tegenstelling tot voorgedrukte smileys zodat leerlingen hun eigen creativiteit de vrije loop kunnen laten. Zo kunnen ze eventueel ook kleine details toevoegen waar ze iets over willen vertellen. Ook vind ik deze opdracht belangrijk omdat kinderen zo over hun gevoelens leren praten.
Ik heb deze werkvorm uitgetest in het eerste leerjaar en merkte dat er wel nog wat moeite was. Alle leerlingen hadden een vrolijke emoticon getekend die er zo uit zag: =) Daardoor hing er veel af aan mijn vragen. Zo vroeg ik naar: waarom maakt dit je blij, wat vind je het mooiste, is er iets wat je wilt veranderen, ... Na deze vragen, kreeg ik wel betere feedback maar ik denk dat deze werkvorm ook nog vaak geoefend moet worden zodat leerlingen gerichter kunnen evalueren over het product.