Sunday, December 27, 2015

Wicked: the muiscal

Tijdens de kerstvakantie ben ik voor 4 dagen naar Londen geweest, maar net zoals elke andere keer vond ik dat er een musical op de planning moest staan. Zo heb ik "We will rock you" en "les misérables" al gezien op West End. Maar deze kerst kreeg ik eindelijk de kans om de musical te zien die ik al 6 jaar wil zien, namelijk: Wicked! Ik ben geobsedeerd door de boeken en de muziek. Nu had ik eindelijk de mogelijkheid om het te zien, en het was meer dan het wachten waard! Ik denk dat dit één van de grootste dingen ooit is dat mij inspireert. Deze musical heeft mij weer wilskracht gegeven om verder te blijven gaan en om met een open houding tegen de wereld aan te kijken.
Ooit wil ik een musical-gebaseerde muziekles geven, of nog beter: mijn eigen musical in elkaar steken waarbij dans, muziek en decor volledig zelf gemaakt wordt. Het is een grote droom, maar ooit wil ik kunnen zeggen: ik heb het gedaan!

Vragenlijst

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Briefjes met vragen, grote zak
Uitleg techniek:
Om beurt neemt elk kind een briefje uit de zak en beantwoord de vraag die daar op staat. Daarna is er mogelijkheid voor de anderen om ook op deze vraag te antwoorden. De vragen die in de zak zitten, zijn:
  • Wat vond je van het thema?
  • Hoe voelde jij je tijdens de activiteit
  • Wat vond je van de werkvorm?
  • Wat vond je leuk?
  • Wat zou jij willen aanpassen?
  • Wat vond je niet leuk?
  • Wat heb je bijgeleerd?
  • Wat heb je allemaal gedaan?
  • Wat wil ik de volgende keer op net dezelfde manier doen?
  • Heb je het verwachte resultaat bereikt?

Verklaring keuze:
Ik vind dit een erg simpele manier van evalueren, maar je evalueert heel grondig omdat het erg geleid wordt door de leerkracht. Ook kan je verdiepende vragen stellen bij de antwoorden van de kinderen. Daarnaast kan je ook gesprekken tussen de leerlingen opwekken doordat iedereen aandacht meedenkt naar een antwoord.

Twittertegels


Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Derde graad
Materiaal: Tweets
Uitleg techniek:
Elke leerling krijgt een lege tweet waarop ze iets mogen schrijven in verband met het proces of product. Als ze willen mogen ze ook feedback geven voor naar de toekomst toe. De enige voorwaarde die ik stel is: er mogen maximum 140 letters/cijfers gebruikt worden om toch de traditie van twitter te behouden. 

Verklaring keuze:
Ik heb deze manier gekozen omdat sociale media erg populair is vandaag de dag. Hierdoor sluit deze techniek erg aan bij de leefwereld van de kinderen. Ik wil ook een moeilijkheidsgraad opleggen door een maximum van 140 tekens te geven waardoor ze kort en bondig moeten antwoorden. Daardoor duurt deze evaluatietechniek ook helemaal niet lang. Ook zou het tof zijn om een hele twittermuur te maken met alle tweets op.

De hoeden van Bono

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Hoeden van Bono
Uitleg techniek:
Elke kleur hoed heeft een ander denkpatroon, zo heb een een objectieve hoed, een positieve hoed, een negatieve hoed, ... De kinderen moeten dus een bepaald denkpatroon aannemen en zo terugblikken op het proces en het product. Moesten de kinderen moeilijk op gang komen, hangen er op de achterkant van de hoeden enkele vragen die bij deze denkwijze past, zodat er toch een conversatie tussen de kinderen kan plaatsvinden.

Verklaring keuze:
Ik heb deze techniek gekozen omdat hier geen echte sturing van de leerkracht bij komt kijken. Hier krijgen de leerlingen enkele vragen waarop ze een antwoord moeten bedenken die eventueel betwist kunnen worden door medeleerlingen. De vragen zorgen er ook voor dat er erg diepgaand gekeken wordt naar wat er precies gedaan is tijdens de afgelopen activiteit. Enkele vragen die aan bod komen:
  • Wat hebben we allemaal gedaan?
  • In welke volgorde hebben we de opdrachten uitgevoerd?
  • Wat ging goed en hoe kwam dit?
  • Wat liep minder?
  • Hoe voelde ik mij tijdens de activiteit?
  • Wat kan ik de volgende keer anders doen?

Wasspelden-jive

Evaluatie: Proces
Doelgroep: Alle graden
Materiaal: Een wasspeld per leerlingen
Uitleg techniek:
Aan het begin van een muzische activiteit geef je aan elke leerling een wasspeld die zij aan hun kledij vastmaken. Hoe hoger de wasspeld hangt, hoe meer plezier zij beleven. Hoe lager de wasspeld, hoe minder plezier. Tijdens de activiteit mogen de leerlingen de wasspeld zo veel als ze willen verhangen om aan te tonen aan de leerkracht. Wel is het de eerste keren aangewezen dat de leerkracht van tijd tot tijd zegt om nog eens aan de wasspeld te denken want deze zou wel eens vergeten kunnen worden.

Verklaring keuze:
Bij deze techniek komt niet veel extra kijken waardoor je dit op heel wat momenten kan toepassen. Ik vind dit ook een erg gemakkelijke manier van evalueren want je ziet onmiddellijk bij welke kinderen het beter of minder gaat. Dit geeft dan ook aanknopingspunten om in dialoog te gaan. Enkele vragen die je hierbij kunt stellen zijn: Waarom hangt de wasspeld net op die plaats, wat zou er moeten veranderen om de wasspeld hoger te krijgen, wanneer hing de wasspeld het hoogste, wanneer op het laagste, waarom net op dat moment, ...

Vuilnisbak, rugzak en schatkist

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Vuilnisbakbriefjes, rugzakbriefjes, schatkistbriefjes en een pen
Uitleg techniek:
Elke leerling krijgt een vuilnisbakbriefje, een rugzakbriefje en een schatkistbriefje. Hierop beantwoorden ze de vraag die op het papiertje staat. Daarna worden de papiertjes opgehaald door de leerkracht.
  • Rugzak: Dit heb ik bijgeleerd
  • Vuilnisbak: Dit wil ik liever vergeten
  • Schatkist: Dit wil ik nooit vergeten 

Verklaring keuze:
Ik heb deze techniek gekozen omdat hier gerichte vragen zijn waarbij zowel proces als product aan bod kunnen komen. Ook kan dit volledig anoniem gedaan worden waardoor kinderen een eerlijker antwoord gaan geven. Doordat je ook vraagt naar dingen die minder liepen, weet je ook waar je een volgende keer zeker rekening moet houden. Ik vind dit ook een heel belangrijk iets zodat je toch kan blijven leren en aanpassen naar de noden van de kinderen.

Hinkelspel

Evaluatie: Product
Doelgroep: Eerste en tweede graad
Materiaal: Hinkelpad
Uitleg techniek:
De cijfers op het hinkelpad geven een score aan over hoe goed leerlingen denken dat zij het gedaan hebben. De leerlingen hinkelen tot aan het cijfer zij zichzelf willen geven en krijgen dan de mogelijkheid om te vertellen waarom zij voor dat cijfer gaan.

Verklaring keuze:
Hinkelen is een erg gekend spel bij kinderen en is ook iets wat ik vroeger graag speelde. Ook zijn kinderen het gewend om punten van de juf of meester te krijgen, maar ik denk dat het ook aanspreekt dat ze zichzelf eens een cijfer mogen geven. Ik vind het cijfer niet het belangrijkste aan deze evaluatiemethode, maar vooral de uitleg waarom zij voor dat cijfer kiezen. Zo kan een 8 op 10 voor één kind minder zijn terwijl dit voor een ander kind een erg goed punt kan zijn.

Vlieger

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Pen en papier
Uitleg techniek:
Ieder kind krijgt een blad papier waarop ze zowel iets over het proces als over het product schrijven. Ook schrijven ze feedback naar de leerkracht toe als ze dit nodig achten. Daarna wordt het blad omgevouwen tot een vlieger, worden alle vliegers gegooid doorheen het klaslokaal en nemen de kinderen een willekeurige vlieger weer op. Daarna worden de vliegers één voor één voorgelezen en mogen de leerlingen vertellen of ze al dan niet akkoord gaan met de stellingen die op de vlieger staan en waarom.

Verklaring keuze:
Ik kies deze methode omdat hier toch een speels element aan te pas komt. Ik ken kinderen die gek zijn op vliegertjes vouwen, dus dit kan een stimulans zijn om beter te evalueren. Ook zijn er twee evaluatiemomenten ingepland. Zo moeten ze eerst individueel en anoniem evalueren, maar achteraf moeten ze ook nog eens evalueren aan de hand van iemand anders evaluatie. Dit zorgt er ook voor dat er meer diepgang komt in het evalueren. Net zoals bij alle andere evaluatievormen kan je hier ook extra verdiepende vragen stellen moest dit nodig zijn.

Sunday, December 6, 2015

De muzische speeltuin


Vorig schooljaar heb ik tijdens de module muzische school een sessie van Eric De Witte bijgewoond. Hierin hebben we kennis gemaakt met de muzische speeltuin. Dit is me na bijna een jaar nog steeds bij gebleven. Hieraan wordt elk muzisch domein voorgesteld door een speeltuig met allemaal verschillende werkvormen rond een bepaald domein. Ik vind hierin altijd wel een aanzet naar werkvormen die ik nog niet uitgetest heb in vorige stagelessen. Ik ga dit later waarschijnlijk ook gebruiken on de klaspraktijk omdat ik dit een erg handig instrument vind. Ook zorgt het ervoor dat de leerlingen zien welke werkvormen ze al toegepast hebben en welke zeker nog aan bod moeten komen in een schooljaar.