Sunday, December 27, 2015

Wicked: the muiscal

Tijdens de kerstvakantie ben ik voor 4 dagen naar Londen geweest, maar net zoals elke andere keer vond ik dat er een musical op de planning moest staan. Zo heb ik "We will rock you" en "les misérables" al gezien op West End. Maar deze kerst kreeg ik eindelijk de kans om de musical te zien die ik al 6 jaar wil zien, namelijk: Wicked! Ik ben geobsedeerd door de boeken en de muziek. Nu had ik eindelijk de mogelijkheid om het te zien, en het was meer dan het wachten waard! Ik denk dat dit één van de grootste dingen ooit is dat mij inspireert. Deze musical heeft mij weer wilskracht gegeven om verder te blijven gaan en om met een open houding tegen de wereld aan te kijken.
Ooit wil ik een musical-gebaseerde muziekles geven, of nog beter: mijn eigen musical in elkaar steken waarbij dans, muziek en decor volledig zelf gemaakt wordt. Het is een grote droom, maar ooit wil ik kunnen zeggen: ik heb het gedaan!

Vragenlijst

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Briefjes met vragen, grote zak
Uitleg techniek:
Om beurt neemt elk kind een briefje uit de zak en beantwoord de vraag die daar op staat. Daarna is er mogelijkheid voor de anderen om ook op deze vraag te antwoorden. De vragen die in de zak zitten, zijn:
  • Wat vond je van het thema?
  • Hoe voelde jij je tijdens de activiteit
  • Wat vond je van de werkvorm?
  • Wat vond je leuk?
  • Wat zou jij willen aanpassen?
  • Wat vond je niet leuk?
  • Wat heb je bijgeleerd?
  • Wat heb je allemaal gedaan?
  • Wat wil ik de volgende keer op net dezelfde manier doen?
  • Heb je het verwachte resultaat bereikt?

Verklaring keuze:
Ik vind dit een erg simpele manier van evalueren, maar je evalueert heel grondig omdat het erg geleid wordt door de leerkracht. Ook kan je verdiepende vragen stellen bij de antwoorden van de kinderen. Daarnaast kan je ook gesprekken tussen de leerlingen opwekken doordat iedereen aandacht meedenkt naar een antwoord.

Twittertegels


Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Derde graad
Materiaal: Tweets
Uitleg techniek:
Elke leerling krijgt een lege tweet waarop ze iets mogen schrijven in verband met het proces of product. Als ze willen mogen ze ook feedback geven voor naar de toekomst toe. De enige voorwaarde die ik stel is: er mogen maximum 140 letters/cijfers gebruikt worden om toch de traditie van twitter te behouden. 

Verklaring keuze:
Ik heb deze manier gekozen omdat sociale media erg populair is vandaag de dag. Hierdoor sluit deze techniek erg aan bij de leefwereld van de kinderen. Ik wil ook een moeilijkheidsgraad opleggen door een maximum van 140 tekens te geven waardoor ze kort en bondig moeten antwoorden. Daardoor duurt deze evaluatietechniek ook helemaal niet lang. Ook zou het tof zijn om een hele twittermuur te maken met alle tweets op.

De hoeden van Bono

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Hoeden van Bono
Uitleg techniek:
Elke kleur hoed heeft een ander denkpatroon, zo heb een een objectieve hoed, een positieve hoed, een negatieve hoed, ... De kinderen moeten dus een bepaald denkpatroon aannemen en zo terugblikken op het proces en het product. Moesten de kinderen moeilijk op gang komen, hangen er op de achterkant van de hoeden enkele vragen die bij deze denkwijze past, zodat er toch een conversatie tussen de kinderen kan plaatsvinden.

Verklaring keuze:
Ik heb deze techniek gekozen omdat hier geen echte sturing van de leerkracht bij komt kijken. Hier krijgen de leerlingen enkele vragen waarop ze een antwoord moeten bedenken die eventueel betwist kunnen worden door medeleerlingen. De vragen zorgen er ook voor dat er erg diepgaand gekeken wordt naar wat er precies gedaan is tijdens de afgelopen activiteit. Enkele vragen die aan bod komen:
  • Wat hebben we allemaal gedaan?
  • In welke volgorde hebben we de opdrachten uitgevoerd?
  • Wat ging goed en hoe kwam dit?
  • Wat liep minder?
  • Hoe voelde ik mij tijdens de activiteit?
  • Wat kan ik de volgende keer anders doen?

Wasspelden-jive

Evaluatie: Proces
Doelgroep: Alle graden
Materiaal: Een wasspeld per leerlingen
Uitleg techniek:
Aan het begin van een muzische activiteit geef je aan elke leerling een wasspeld die zij aan hun kledij vastmaken. Hoe hoger de wasspeld hangt, hoe meer plezier zij beleven. Hoe lager de wasspeld, hoe minder plezier. Tijdens de activiteit mogen de leerlingen de wasspeld zo veel als ze willen verhangen om aan te tonen aan de leerkracht. Wel is het de eerste keren aangewezen dat de leerkracht van tijd tot tijd zegt om nog eens aan de wasspeld te denken want deze zou wel eens vergeten kunnen worden.

Verklaring keuze:
Bij deze techniek komt niet veel extra kijken waardoor je dit op heel wat momenten kan toepassen. Ik vind dit ook een erg gemakkelijke manier van evalueren want je ziet onmiddellijk bij welke kinderen het beter of minder gaat. Dit geeft dan ook aanknopingspunten om in dialoog te gaan. Enkele vragen die je hierbij kunt stellen zijn: Waarom hangt de wasspeld net op die plaats, wat zou er moeten veranderen om de wasspeld hoger te krijgen, wanneer hing de wasspeld het hoogste, wanneer op het laagste, waarom net op dat moment, ...

Vuilnisbak, rugzak en schatkist

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Vuilnisbakbriefjes, rugzakbriefjes, schatkistbriefjes en een pen
Uitleg techniek:
Elke leerling krijgt een vuilnisbakbriefje, een rugzakbriefje en een schatkistbriefje. Hierop beantwoorden ze de vraag die op het papiertje staat. Daarna worden de papiertjes opgehaald door de leerkracht.
  • Rugzak: Dit heb ik bijgeleerd
  • Vuilnisbak: Dit wil ik liever vergeten
  • Schatkist: Dit wil ik nooit vergeten 

Verklaring keuze:
Ik heb deze techniek gekozen omdat hier gerichte vragen zijn waarbij zowel proces als product aan bod kunnen komen. Ook kan dit volledig anoniem gedaan worden waardoor kinderen een eerlijker antwoord gaan geven. Doordat je ook vraagt naar dingen die minder liepen, weet je ook waar je een volgende keer zeker rekening moet houden. Ik vind dit ook een heel belangrijk iets zodat je toch kan blijven leren en aanpassen naar de noden van de kinderen.

Hinkelspel

Evaluatie: Product
Doelgroep: Eerste en tweede graad
Materiaal: Hinkelpad
Uitleg techniek:
De cijfers op het hinkelpad geven een score aan over hoe goed leerlingen denken dat zij het gedaan hebben. De leerlingen hinkelen tot aan het cijfer zij zichzelf willen geven en krijgen dan de mogelijkheid om te vertellen waarom zij voor dat cijfer gaan.

Verklaring keuze:
Hinkelen is een erg gekend spel bij kinderen en is ook iets wat ik vroeger graag speelde. Ook zijn kinderen het gewend om punten van de juf of meester te krijgen, maar ik denk dat het ook aanspreekt dat ze zichzelf eens een cijfer mogen geven. Ik vind het cijfer niet het belangrijkste aan deze evaluatiemethode, maar vooral de uitleg waarom zij voor dat cijfer kiezen. Zo kan een 8 op 10 voor één kind minder zijn terwijl dit voor een ander kind een erg goed punt kan zijn.

Vlieger

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Vanaf het tweede leerjaar
Materiaal: Pen en papier
Uitleg techniek:
Ieder kind krijgt een blad papier waarop ze zowel iets over het proces als over het product schrijven. Ook schrijven ze feedback naar de leerkracht toe als ze dit nodig achten. Daarna wordt het blad omgevouwen tot een vlieger, worden alle vliegers gegooid doorheen het klaslokaal en nemen de kinderen een willekeurige vlieger weer op. Daarna worden de vliegers één voor één voorgelezen en mogen de leerlingen vertellen of ze al dan niet akkoord gaan met de stellingen die op de vlieger staan en waarom.

Verklaring keuze:
Ik kies deze methode omdat hier toch een speels element aan te pas komt. Ik ken kinderen die gek zijn op vliegertjes vouwen, dus dit kan een stimulans zijn om beter te evalueren. Ook zijn er twee evaluatiemomenten ingepland. Zo moeten ze eerst individueel en anoniem evalueren, maar achteraf moeten ze ook nog eens evalueren aan de hand van iemand anders evaluatie. Dit zorgt er ook voor dat er meer diepgang komt in het evalueren. Net zoals bij alle andere evaluatievormen kan je hier ook extra verdiepende vragen stellen moest dit nodig zijn.

Sunday, December 6, 2015

De muzische speeltuin


Vorig schooljaar heb ik tijdens de module muzische school een sessie van Eric De Witte bijgewoond. Hierin hebben we kennis gemaakt met de muzische speeltuin. Dit is me na bijna een jaar nog steeds bij gebleven. Hieraan wordt elk muzisch domein voorgesteld door een speeltuig met allemaal verschillende werkvormen rond een bepaald domein. Ik vind hierin altijd wel een aanzet naar werkvormen die ik nog niet uitgetest heb in vorige stagelessen. Ik ga dit later waarschijnlijk ook gebruiken on de klaspraktijk omdat ik dit een erg handig instrument vind. Ook zorgt het ervoor dat de leerlingen zien welke werkvormen ze al toegepast hebben en welke zeker nog aan bod moeten komen in een schooljaar. 

Friday, November 13, 2015

Book art

Ik ben een ontzettend grote boekenworm. Ik denk dat ik ongeveer al 500 boeken op mijn kamer heb staan waarvan ik de meeste nog moet lezen. Ik hou ontzettend van de geur en het gevoel van een nieuw boek. Daardoor heb ik soms moeite om boeken uit te lenen aan anderen, ik zorg altijd heel goed voor mijn boeken zodat ze jaren kunnen meegaan en ik zou het erg vinden moest er mijn boeken iets overkomen.
Daardoor heb ik moeite met de volgende werkvorm. Ik vind het idee achter book art ontzettend pakkend omdat je oude boeken een tweede leven inblaast en er voor zorgt dat afgedankte boeken weer pareltjes worden. Maar ik weet niet of ik het zelf zou kunnen, al vind ik het wel een echt uitdaging, en dat is waar muzo om draait. Op een creatieve manier omgaan met dingen die je leuk vindt. Daarom dat dit ook in mijn inspiratiehoek komt, net omdat ik dit zou willen proberen ook al is boeken lezen en behouden een grote passie voor mij.


Monday, November 2, 2015

Evaluatierooster

Evaluatie: Product
Doelgroep: Eerste leerjaar
Materiaal: Evaluatierooster en een potlood
Uitleg techniek:
Na een muzische activiteit wordt er geëvalueerd door een smiley te kleuren. Het is aan de kinderen om te kiezen hoe goed zij gewerkt hebben tijdens die les. Zo kunnen ze ook kiezen om meerdere smileys in te kleuren. Daarna wordt hetzelfde gedaan door de leerkracht om te zien of de leerling zichzelf goed heeft ingeschat.

Verklaring keuze:
Ik heb gekozen om met smileys te werken omdat de kinderen uit mijn eerste leerjaar gewend zijn om smileys te kleuren als evaluatie. Dit systeem gebruiken zij ook in het rapport. Daarnaast wou ik ook zeker plaats voorzien zodat de leerkracht toch nog iets kan schrijven naar de ouders en kinderen toe.

Smiley zonder gezicht


Evaluatie: Productevaluatie

Doelgroep: Elke graad
Materiaal: Lege smiley, stift, een handdoekje
Uitleg techniek:
Elke leerling krijgt een lege smiley en een stift. Je vraagt dan aan de leerlingen om een gezicht te tekenen over hoe zich zich voelen met hun eindwerk. Daarna vraag je aan iedereen om zijn/haar smiley in de lucht te steken. Vraag ook of er iemand zijn/haar smiley wil uitleggen. Ook is dit een goede manier om te zien aan wie je nog extra vragen kan stellen. Vb: waarom kijkt jouw smiley droevig, waarom heeft jouw smiley sterretjesogen, waarom steekt jouw smiley zijn tong uit, ...

Verklaring keuze:
Ik verkies lege smileys in tegenstelling tot voorgedrukte smileys zodat leerlingen hun eigen creativiteit de vrije loop kunnen laten. Zo kunnen ze eventueel ook kleine details toevoegen waar ze iets over willen vertellen. Ook vind ik deze opdracht belangrijk omdat kinderen zo over hun gevoelens leren praten.
Ik heb deze werkvorm uitgetest in het eerste leerjaar en merkte dat er wel nog wat moeite was. Alle leerlingen hadden een vrolijke emoticon getekend die er zo uit zag: =) Daardoor hing er veel af aan mijn vragen. Zo vroeg ik naar: waarom maakt dit je blij, wat vind je het mooiste, is er iets wat je wilt veranderen, ... Na deze vragen, kreeg ik wel betere feedback maar ik denk dat deze werkvorm ook nog vaak geoefend moet worden zodat leerlingen gerichter kunnen evalueren over het product.

Wednesday, October 28, 2015

Mijn katten


Ik wou al jaren weer katten en heb ze eindelijk gekregen tijdens een erg moeilijke tijd dit schooljaar. Ze blijven me inspireren en je kan dieren gemakkelijk introduceren in verschillende muzische deeldomeinen. Zo kan je leerlingen een vormgedicht laten schrijven over hun eigen huis- of lievelingsdier. Ook kan je bij bewegingsexpressie aan de slag door te wandelen als verschillende dieren. Daarnaast kan je bij muziek de geluiden van verschillende dieren laten nabootsen met de stem, het lichaam en verschillende materialen. Ook kan je een bodypercussie in elkaar steken door verschillende dieren te verklanken. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Bij drama en beeld liggen de voorbeelden erg voor de hand, daarom zou ik liever eens een muziekles hier rond willen uitwerken. Ik ben zeker dat ik hier ooit nog de kans voor krijg want dieren is een erg logisch thema om ooit eens rond te werken in het klasgebeuren.

Tuesday, October 27, 2015

Glasramen


Ik ben iemand die erg graag reist. Zo ben ik eind juli naar Rome geweest voor 5 dagen. Daar hebben we heel veel oude gebouwen bezocht, net zoals een pak kerken. Ik ben helemaal niet gelovig, maar op elke uitstap en reis wil ik een kerk gaan bezoeken omdat ik de glasramen zo mooi vind. Als ik naar Brugge ga voor een dag bezoek ik zelfs kerken, juist voor die glasramen. Dit inspireert mij elke keer omdat ik deze prachtig vind en ik blijf altijd versteld staan hoe je met een raam toch een verhaal kan vertellen. Later, in mijn eigen klasje, zou ik dit ook eens willen proberen om een eigen glasraam te maken.

Monday, October 19, 2015

Stage: Beeld: Griezelhuizen (75 minuten)

Verloop
Ik startte de les met het boe boek geschreven door Imme Dros en Harrie Geelen. In dit boek is er een boeman en een boevrouw die samen in een boehuis leven. Ik las het verhaal voor tot en met het deel waar het boehuis beschreven werd. Daarna vroeg ik aan de leerlingen hoe het boehuis er uit zag. Daarna vroeg ik hen ook hoe hun griezelhuis er uit zou kunnen zien. (Wie woont daar, welke kamers zijn er, welke kleuren ga je gebruiken, ...) Als de brainstorm rond het griezelhuis gedaan was, heb ik uitgelegd dat we ons eigen griezelhuis gingen maken. Dit deed ik door de stapjes uit te leggen en deze aan bord te brengen. De stappen gingen als volgt:
  • Teken met een wit potlood een groot griezelhuis op het zwart blad.
  • Als je een teken krijgt van de juf, mag je het huis uitknippen en op een wit blad kleven.
  • Neem een gele wasco en kleur een gele rand rond je huis.
  • Kom achteraan naar de schilderstafel waar je de lucht blauw komt verven. Hier mogen maar 6 kinderen zijn, ik zeg wie er al naar mij mag komen. Ben je klaar met de wasco, begin dan aan de kamers.
  • Vooraan liggen stroken wit papier waarop je griezelkamers tekent. Deze knip je uit en plak je op jouw huis.
Als alle stappen doorlopen waren, werden de werkjes opzij gelegd om te drogen zodat ik deze op het einde van de dag kon ophangen.

Reflectie
De resultaten waren echt zoals ik ze verwacht had, maar het lesverloop liep erg chaotisch. Dit had ik op een andere manier moeten aanpakken door enkele kleine veranderingen aan te brengen zoals:
  • Alle benodigdheden klaar te leggen voor de les begon. Doordat deze les niet onmiddellijk na een speeltijd volgde, was ik dit uit het oog verlopen met als gevolg dat ik nog in kasten moest beginnen te zoeken naar materiaal. Dit is iets wat helemaal niet kan en wat ik zeker niet meer mag tegenkomen. Ik moet aan het begin van de dag voor mezelf opstellen wanneer ik wat klaar zet, en dit niet op het laatste moment willen doen.
  • Tijdens het uitleggen van de opdracht, was ik de stappen aan het tekenen op bord. Het zou beter geweest zijn, moest ik op voorhand al een voorbeeld gemaakt hebben, en dit dan aan bord gehangen zodat de kinderen duidelijk weten wat er in de stappen gedaan wordt.
  • Ik heb de kamertjes op een apart papier laten tekenen en deze achteraf op het huis laten kleven. Wat hier een beter alternatief was geweest, is: de kamertjes op het huis laten tekenen met een wit potlood. Hierdoor krijg je niet het probleem dat sommige kamers te groot uitgeknipt waren, waardoor ze niet meer in het huis paste. Ook zou iedereen dan klaar geweest zijn op het einde van de les. Nu had ik nog enkele leerlingen die achteraf nog kamers moesten knippen en opplakken.

Friday, October 16, 2015

Pinterest


Zoals velen haal ik ontzettend veel inspiratie van Pinterest. Dit is mijn vaste avondactiviteit voor ik in slaap val. Ik heb al verschillende borden vol schoolse ideeën die ik zeker in de praktijk wil uittesten. Dit geeft me altijd energie om te blijven doorzetten. Ik wil en zal deze ooit eens uittesten.
Vanaf dat er een stageperiode aankomt, begin ik als een gek te pinnen. Naast de handleidingen bij ons in de mediatheek, is Pinterest één van de eerste dingen waar ik naar inspiratie ga zoeken voor een leuke muzoles in elkaar te steken.