Sunday, January 17, 2016

Slotreflectie

Muzische groei
Voor zo ver ik mij kan herinneren, heb ik nooit muzo gehad. Vroeger knutselde we heel veel en hielden we ons vooral bezig met knippen en plakken. Vanaf het vijfde leerjaar leerde we dan ook nog blokfluit spelen en daar bleef het dan ook bij. In het derde middelbaar heb ik ook een jaar muziekschool gevolg om de basis van notenleer onder de knie te krijgen maar tot mijn screening van muziek op de hoge school was ik voor zo ver ik weer nog niet in aanraking gekomen met muzo.
De eerste lessen muzo kan ik mij nog heel goed herinneren omdat ik mij ontzettend ongemakkelijk voelde toen. Ik ben een erg introvert persoon en opeens kregen we bewegingsexpressie waarbij je plots over de grond moest rollen. Dit was een hele aanpassing voor mij. Het meeste keek ik uit naar de lessen muziek omdat ik dacht dat ik mijn notenleer meer ging uitbreiden en dat ik de mogelijkheid ging krijgen om een instrument te leren bespelen. Niets was minder waar, dat was helemaal niet waar muzo om draaide. 
Bij elk domein kreeg ik zo een koude emmer over mij heen, dit was niks wat ik ooit eerder gezien had en het was een erge klus om mijn visie op muzo aan te passen. Maar ik wou ontzettend graag leren hoe ik een goede muzocoach kon worden. Ik deed elke les mee en probeerde met een zo open mogelijke houding naar de lessen te komen.
Zo kwam ook mijn eerste muzoles in het vierde leerjaar. Nu ik daar op terug kijk, zie ik pas wat een grote ramp dat toen was en hoe veel ik al gegroeid ben door alle sessies bij te wonen. Ik vind dat ik het meeste gegroeid ben in bewegingsexpressie. 3 jaar geleden kwam ik met heel veel schrik naar de les omdat deze lessen compleet uit mijn comfortzone liggen terwijl ik deze nu met veel enthousiasme meedoe. Dit waren de lessen waar ik mij volledig in kon laten gaan en alle stress van mij kon gooien. Door zelf zo te groeien doorheen dit deeldomein, weet ik ook hoe rustgevend deze lessen kunnen werken. Daardoor ben ik deze lessen ook meer gaan geven. In mijn eerste 2 jaar van de opleiding ging ik dit vak als de pest uit de weg, maar nu is dit een vak dat ik graag in elke stageperiode wil inlassen. (Dit is jammer genoeg niet gelukt dit schooljaar omdat beweging de tweede week gepland stond en ik maar één week stage gegeven heb.)
Het deeldomein waar ik het minste in gegroeid ben, is beeld. Ik vind dit een geweldig deeldomein om lessen rond uit te werken, maar zelf ben ik er helemaal geen krak in. Ik heb ontzettend weinig fantasie en ik kan ook niet weergeven wat ik voor ogen heb. Daardoor slaag ik vaak vast in de beeldlessen op de campus. Maar als ik deze lessen geef in stage haal ik echt wel het onderste uit de kan. Ik wil niet dat mijn kinderen zich even hulpeloos voelen zoals ik me soms voel tijdens de sessies. Daardoor probeer ik heel concreet te werken en met genoeg tussenstapjes zodat de kinderen toch een goede structuur hebben.


Hoogte- en dieptepunten


Ik zie het eerste jaar van de opleiding eigenlijk als mijn hoogtepunt omdat ik toen met alle deeldomeinen kennis maakte en ik toen eindelijk wist wat muzo eigenlijk is. Ik geef eerlijk toe dat mijn muzolessen nu 10 keer beter zouden zijn dan toen, maar het gevoel van "ik weet eindelijk wat muzo is" zal me nooit ontgaan. 
Maar ik heb tijdens de opleiding ook een zwaar dieptepunt gehad. Dit was vorig schooljaar het geval toen ik mijn feedback kreeg van de module muzische school. Ik begon erg aan mezelf te twijfelen, klopte mijn muzische visie dan toch niet? Waar liep het verkeerd? Ben ik dan toch niet gemaakt om een leerkracht te zijn? Dit heeft geduurd tot aan deze module. Mijn stage liep ook mis omdat ik zo hard aan me twijfelde. Ik vond geen muzo-opdrachten waar ik oprecht tevreden om was. Ik had geen muzische tussendoortjes meer en ik keek al helemaal niet uit om de module opnieuw te doen. Wat als het weer even slecht loopt als vorig schooljaar? Ik heb geen flauw idee hoe ik dat ga overleven.
Toen heb ik tegen mezelf gezegd: Kizzy, zet je voor 200% in, doe enthousiast mee en haal het onderste uit de kan om de muzodag top te maken! Ik heb me suf gewerkt om een goede bijdrage te leveren in onze spelgroep. Uren aan een stuk doorgewerkt om alles tip top in orde te krijgen. En ik denk dat we er als groep toch in geslaagd zijn om een uitstekend muzisch spel uit te werken. Uit die dag heb ik zo veel voldoening gehaald dat langzaam maar zeker mijn muzische overtuiging weer terug aan het komen is.

Actuele visie
Ik heb het geluk om op een geweldig goede stageschool gestaan te hebben en zij hebben mij echt laten inzien wat muzo allemaal teweeg kan brengen in het schoolgebeuren. Ik heb daar nog heel veel bijgeleerd om een goede muzische school te zijn. Ook heeft de muzodag mijn visie weer verbeterd. Toen ik zag hoe creatief de kinderen de hele dag aan het werk waren was dit echt een openbaring voor mij. Ik hoef echt niet angstig tegenover muzo te staan. Ik moet het durven omarmen en voornamelijk mee durven te experimenteren!
Ik sta nog steeds met een bang hartje tegenover muzo maar stilaan is dit aan het beteren. Ik begin mijn spirit van vorig jaar weer terug te krijgen en ik hoop deze zeker nog te verbreden. Ik blijf dagelijks inspiratie halen van sociale media en ik blijf projecten vinden die ik later zeker nog eens wil uittesten. En net dit zorgt er voor dat ik niet opgeef!

Saturday, January 16, 2016

Zonsopgang


De winter vind ik een geweldige tijd om naar school te gaan. Je vertrekt thuis als het nog pikkedonker is en je komt aan op school net wanneer de zon opkomt. Ik vind dit altijd prachtig om te zien. Je bent zelf nog moe, maar je weet dat de dieren stilletjes aan wakker worden en dat de zon er voor zal zorgen dat er weer een mooie dag voor de deur staat.
Ik denk dat je met deze foto zeker aan de slag kunt tijdens een les bewegingsexpressie. Zo denk ik onder andere al aan het wakker worden van dieren en planten. Hoe ziet de dag er uit van een dier/plant en op welke manier komen zij weer tot rust als de zon weer ondergaat? Ook denk ik aan muziek om het geluid te verklanken van een zonsopgang.

Harry Potter

Sinds de films voor het eerst uitkwamen in 2001 ben ik altijd een grote fan geweest van de Harry Potter reeks. Uit deze films en boeken heb ik al ontelbare citaten gehaald die mij inspireren en er voor zorgen dat ik blijf doorzetten. Onlangs heeft de Harry Potter reeks ons zelfs aangezet om in Dworp een hele muzodag in het thema magie te maken. Zo werden al de muzische spelen aangepast en werd er aan de opdrachten ook een magische toets gegeven. Zo kan je in elk domein van muzo aan de slag met magie. Zo hebben we voor beeld een magisch wezen laten zoeken tussen verschillende lijnen. Een eigen spreuk laten creeren en aanpassen met de app Songify voor het deeldomein media. Ook hebben we wie-, wat-, waar-kaartjes gebruikt. Allemaal gelinkt aan het thema magie. Ook hebben we een spreekkoor opgestart met een verzonnen spreuk. Ook voor bewegingsexpressie en muzisch taalgebruik zal je genoeg activiteiten binnen dit thema vinden.

Friday, January 15, 2016

Kleurenwaaier

Evaluatie: Proces en product
Doelgroep: Alle graden
Materiaal: Een kleurenwaaier
Uitleg techniek:
Elke leerling kiest 2 kleuren. 1 kleur om het proces aan te geven en een andere om het product aan te geven. Daarna geven ze nog een korte uitleg waarom ze precies voor die kleuren hebben gekozen. Zo kan rood staan voor woede omdat ze het moeilijk vonden, maar het kan even goed voor liefde staan omdat ze erg genoten van de activiteit.

Verklaring keuze:
Het is een erg simpele, maar evidente manier om te evalueren. Doordat alle leerlingen één voor één aan bod komen, kunnen de kinderen ideeen opdoen van elkaar. Zo kunnen ze ook akkoord gaan met dingen die al gezegd geweest zijn of net betwisten wat een ander zei. Het nodigt ook uit om extra vragen te stellen en in dialoog te gaan met elkaar.
Ik heb deze waaier ook gebruikt om het muzisch spel in Dworp te evalueren. Wat me erg opviel, was dat de kinderen vooral hun lievelingskleur kozen omdat ze dat een leuke kleur vinden en dat ze het ook erg leuk vonden. Hierbij zijn Joke, Liesbeth en ik gaan doorvragen naar wat ze het tofste vonden, welke hoek er uit sprong voor hen en welke opdracht ze het minste vonden. Deze vragen hebben we enkele keren moeten herhalen maar toen we ongeveer aan de helft van de leerlingen zaten, begonnen ze al spontaner te vertellen wat ze het leukste vonden en waarom. Daarom denk ik dat dit ook een techniek is die vaker gebruikt moet worden voor er echt kritisch geëvalueerd kan worden.

Muzodag 9: Laatste dag Dworp

Reflectiemoment
We moesten een vlugge evaluatie invullen met allemaal talenten op waarbij je bij elk talent een punt moest geven van 1 tot 4. Daarna moesten jouw teamgenoten ook deze talenten beoordelen en daarna kon je dit dan bespreken als er grote verschillen waren.
Zo kwam er uit de bus dat Liesbeth en Joke vinden dat ik een erg optimistisch persoon ben terwijl ik dit zelf helemaal niet vind. Maar ik begrijp wel hoe dit komt; ik laat niet merken als ik stress heb en ik denk dat het niet meer goed komt. Ik hou deze gedachten voor mezelf en probeer de anderen aan te sporen om goed door te werken. Ook werd me verteld dat ik meer zelfzeker moet zijn en mijn ideeën moet durven zeggen omdat ze die wel goed vinden. Daardoor zou er ook een betere samenwerking kunnen ontstaan, want nu durf ik niet veel te zeggen door de onzekerheid en net daardoor weten mijn teamgenoten niet echt wat ze van mij kunnen verwachten. Wat ze me wel konden zeggen was dat ik een harde werker ben en dat ik altijd doe wat er van mij verwacht wordt.

Thursday, January 14, 2016

Muzodag 8: De muzodag

Ochtend
Vandaag was het eindelijk de grote dag waar we al bijna een week voor bezig waren. We hebben de ochtend gestart met nog eens na te kijken of we alles zeker bij hadden om alle opdrachten tot een goed einde te brengen. En dan was het op weg richting de Sint-Victor school!
Daar aangekomen werden we elk naar het juiste klaslokaal geleid en kregen we enkele spreuken die opgehangen moesten worden in en rondom de klas. Daarna gingen we met zijn allen naar de sporthal om de kinderen te ontvangen met een toneeltje.

Eerste keer spelen
Na de speeltijd was het eindelijk het grote moment om onze monopoly uit te testen. We startten met de kinderen warm te maken door te vertellen dat we erg veel plezier gingen maken om de pleziermeter weer volledig te vullen. Daarom gingen we een spel spelen. We bevraagden de voorkennis en merkte wel dat er al veel kinderen zijn die monopoly kende. Zo wisten we wie we bij wie moesten plaatsen. Daarna kregen de leerlingen een gekleurde strook papier die hen indeelde in verschillende groepen.
Daarna legden we de spelregels kort uit en kregen de leerlingen de opdracht om een originele naam voor hun pion te verzinnen. Eens dit voor elke groep in orde was, koos één iemand van ons een pion met de ogen dicht. Nu kon het spel echt beginnen. Vanaf dat een groepje op een opdracht kwam, ging één van ons 3 met hen mee om de opdracht kort te begeleiden. Zo gingen we altijd met groepjes mee om de opdrachten kort op te starten en daarna gingen we bij alle groepjes om beurt kijken hoe de opdrachten verliepen. We hadden wel duidelijk gezegd dat ze één van ons 3 moesten roepen als ze klaar waren zodat wij konden zeggen of ze hun opdracht goed uitgevoerd hadden. Pas vanaf ze de opdracht goed hadden uitgevoerd, konden ze geld verdienen met hun grond.
De opdrachten verliepen heel goed, maar bij sommigen was er wel een korte uitleg nodig voor de kinderen konden starten. Dit is iets wat naar een andere keer wel verbeterd moet worden. Dit zouden we kunnen doen door meer stappen in te plannen maar hierdoor zouden we de kaarten iets groter moeten uitwerken. Ook zou er een iets betere instap moeten zijn zodat de leerlingen meer geprikkeld worden, nu was dit maar heel miniem waardoor de kinderen moeilijk op gang kwamen.
Voor de rest liep alles heel vlot. We waren alle drie erg flexibel en sprongen in waar nodig. Er was altijd één iemand bezig met de begeleiding van het spel (als dit nodig was) terwijl de anderen de overige groepen aan het begeleiden en beoordelen waren. Ook was het spel perfect getimed. Alle opdrachten waren uitgevoerd binnen de tijdslimiet van 75 minuten. Als laatste kozen we de winnaar (de groep met de meeste kaarten) en vroegen we aan de kinderen om op de foto te gaan in een pose die vertelde hoe zij het spel vonden.

Middagpauze
Net voor de middagpauze deden we nog een kort toneelmoment waarbij al het magische zand verzameld werd. Zo zaten we toch al halverwege maar moesten we in de namiddag toch nog heel veel plezier maken om de koker toch volledig te kunnen vullen.
Ook was er een kort evaluatiemoment van de lectoren. Over het algemeen kregen we erg positieve commentaren maar moesten we er op letten dat we bij het vullen van de pleziermeter echt alle klassen betrokken. Ook moesten we er op letten dat we niet alles als super goed mochten bestempelen. We moeten soms kritisch zijn en durven vragen naar betere resultaten als we weten dat ze beter kunnen. Wat we zelf ook opmerkte was, is dat onze beeldhoek te klein was waardoor we nog een tweede hoek voorzien hebben zodat iedereen genoeg ruimte had om beeldend te werk te gaan.

Tweede keer spelen
De tweede keer gingen we eigenlijk op dezelfde manier aan de slag als de eerste keer. Joke nam weer het woord en legde het spel kort uit. Daarna gingen we ook weer flexibel aan de slag met de groepjes. Zo nam ik weer de groepjes die media hadden voor mij omdat ik het beste met media overweg kan. Nu hadden we ook genoeg ruimte voorzien om met 2 groepen beeldend aan het werk te gaan. Ook vroegen we aan deze groep weer voor een foto als een kort evaluatiemoment.

Evaluatie
Daarna gingen we over naar het verdiepend evaluatiemoment aan de hand van een kleurenwaaier die ik gemaakt had. Met deze evaluatietechniek is het de bedoeling dat de leerlingen een kleur kiezen en vertellen waarom ze voor die kleur gekozen hebben. Zo koos ik voor de kleur rood omdat dit de kleur van de liefde is en ik echt hield van de toffe activiteiten die ik mocht doen met hen. Ook vond ik het heel leuk dat iedereen het leuk vond om het spel te spelen.

In het begin verliep het evalueren een beetje moeilijk omdat de leerlingen hun lievelingskleur kozen omdat ze dat een leuke kleur vonden en ze het spel ook leuk vonden. Door een beetje door te vragen naar welke hoek/activiteit ze het leukste vonden en waarom, begonnen de anderen ook wel meer te vertellen. We vroegen ook verder naar dingen die ze het minste vonden zodat we wisten wat we eventueel moesten aanpassen. Hier kwam vooral hetzelfde uit de bus, namelijk dat ze de beeldhoek het leukste vonden omdat ze daar hun fantasie echt de vrije loop konden laten gaan. Als we vroegen of er iets was wat ze moeilijker of minder vonden, kregen we alleen als antwoord: alles was leuk! Zelfs na dat we de vraag verschillende keren gevraagd hadden. Dit vonden we erg leuk om te horen, maar zelf hadden we wel nog enkele kleine dingen die aangepast zouden moeten worden:
  • Zoals eerder vermeld moeten we een grotere beeldhoek voorzien zodat er meer dan één groepje aan de slag kan. Nu hadden we dit opgelost door een tweede beeldhoek te maken, maar één grote beeldhoek was beter geweest want nu lag al het beeldmateriaal verspreid over het lokaal.
  • Ook zouden we meer opbouw in de opdrachten moeten steken zodat de kinderen beter geprikkeld worden en meer fantasie kunnen gebruiken. Ook zou er meer structuur in de kaarten moeten zitten zodat de leerlingen meer zelfstandig aan de slag kunnen. Nu moesten we wel nog heel wat sturing geven, maar eens de leerlingen opgestart waren, konden ze wel zelfstandig verder.
  • Ook waren we vlug blij met de resultaten terwijl we wel wisten dat het nog beter kon. Daarom zouden we ook nog extra moeten stimuleren zodat de leerlingen echt beter willen doen.
  • Als laatste hadden we ook een plaats moeten voorzien waar geld en grondkaarten gelegd konden worden zodat het overzicht bewaard werd. Nu werd dit vastgehouden door groepsleden en werd het erg chaotisch om boetes te betalen aan elkaar.
Maar er zijn ook enkele dingen die we erg goed gedaan hebben:
  • Zo hebben we heel flexibel ingespeeld op de situatie doordat we allemaal de opdrachten erg goed begrepen, konden we allemaal bij elke opdracht inspringen als dit nodig was. Ook sprongen we van groep naar groep en was er altijd iemand die aan het spelbord aan het begeleiden was zodat daar zeker niets fout ging.
  • We hebben heel veel tijd in het spelbord gestoken en daardoor mocht het resultaat echt wel gezien worden. Dit merkte we ook aan de reactie van de kinderen, het sprak enorm aan. Doordat we er ook enorm veel tijd ingestoken hadden, zat het spelverloop ook goed in elkaar. Het was niet perfect, maar het was meer dan goed vonden wij.

Wednesday, January 13, 2016

Muzodag 7: Dworp dag 2

Uitvoering spel
We kregen vandaag de tijd om ons spel en de muzodag volledig voor te bereiden. ’s Ochtends hebben we in onze spelgroep nog kort besproken hoe we het spel konden aanpassen naar het thema ‘magie’. Zo konden we eindelijk op zoek naar personages om het spelbord aan te passen. Deze personages waren dan: heksen, tovenaars, elfen en vampiers. Ook konden we de gevangenis aanpassen door een betoverd bos en werden onze kanskaarten versierd met zilveren sterren. Daarnaast konden we de muzische opdrachten ook in thema maken.
Na deze korte brainstorm gingen we elk aan de slag met onze opdracht. Vermits Joke en Liesbeth erg creatief zijn, gingen zij aan de slag met het in orde maken van het spelbord, terwijl ik beter met een computer overweg kan, dus maakte ik de opdrachtenkaarten. Ik wou dat de opdrachtenkaarten er net zo uitzagen als de hypotheekkaarten van monopoly. Deze heb ik dan ook zo goed mogelijk proberen namaken. Zo hadden ze bovenaan een gekleurde kader waar de naam van het magisch personage in stond. Deze namen stonden ook op het spelbord zodat het duidelijk was welke kaart bij welk vak op het spelbord hoort. Op de plaats van de huisprijzen heb ik de opdracht geschreven, onder welk domein de opdracht valt en met hoeveel ze deze opdracht moeten uitvoeren. Onderaan de kaart waar normaal de hypotheekwaarde staat heb ik dan de kaartprijs en de boete geschreven. We zijn er uiteindelijk voor gegaan dat er enkel een geldboete is en dat de kleine opdrachten enkel in het betoverde bos uitgevoerd zouden worden.

Na de middagpauze zaten we samen met het hele schoolteam om te bespreken wat er allemaal gezegd was op de Sint-Victor school en hoe ver de toneelgroep al stond. Ook hebben we op dat moment nog een korte taakverdeling gemaakt voor de dingen die we nodig hadden voor een vlot verloop tussen toneeltjes, spelen en pauzes door. Ik was na de taakverdeling aangesteld om de kaarten voor de groepsverdeling te maken. Deze heb ik gemaakt door 3 blauwe, rode en groene bladen te nemen en dan de verschillende tekens op een blad te tekenen. Eens dit afgerond was, kon ik verder werken aan de opdrachtenkaarten voor onze monopoly.
We hebben nog erg hard doorgewerkt want we hadden maar tijd tot half 8 die avond, maar doordat Joke in de toneelgroep zat, waren we maar met twee over en kregen we al het werk onmogelijk gedaan. We hebben heel hard doorgewerkt zodat het spelbord en opdrachtenkaarten zeker afgewerkt waren. Ook hebben we alles afgedrukt zodat we na de avondactiviteit alleen nog maar moesten lamineren en uitknippen. Dit wrong wel een beetje bij ons, omdat we graag alles afgerond hadden tegen de avondactiviteit.


Spelletjesavond
Om half 8 werden we in de bar verwacht voor onze avondactiviteit. Hier leerden we kennis maken met enkele gezelschapsspelen. Ik vond het idee erg leuk, maar doordat we wel nog wat werk hadden aan het spel, kon ik niet volledig ontspannen en genieten van de toffe spelletjes. Ik heb wel kennisgemaakt met enkele spelen dit ik nog niet kende en erg tof vond om te spelen, dus ik ga zeker nog eens op de site kijken.

Afwerking spel

Om half 10 was de avondactiviteit gedaan en gingen we weer volop aan de slag voor ons spel. De spelletjes hebben er wel voor gezorgd dat we even onze gedachten konden verzetten zodat we volle goede moed weer verder konden werken. Na 2 uur hard werk en wat hulp van anderen, was eindelijk alles klaar en konden we met een gerust hart gaan slapen. Volledig klaar voor de grote dag!

Tuesday, January 12, 2016

Muzodag 6: Dworp dag 1

Feedback spel
Op de campus hadden we al twee dagen de tijd gekregen om ideeën te verzamelen om een muzisch spel in elkaar te steken. Vandaag was dan eindelijk het moment om het spel voor te stellen aan onze medestudenten die ook voor de 2de graad een spel moesten uitwerken. Na elke groep mochten de andere ook enkele vragen stellen en eventuele tips geven.
Wij hadden het spel Monopoly omgevormd tot een muzische monopoly. Zo kregen de groepjes een startkapitaal waarmee ze gronden konden kopen. Het doel van ons spel is om als eerste een puzzel te vervolledigen. Je kan een grond krijgen door deze te kopen (en het geld in de pot te leggen) en de opdracht goed uit te voeren. Als de leerlingen een grond kopen, krijgen ze een puzzelstuk. Als ze een straat vervolledigen, krijgen ze nog een extra puzzelstuk. Wie als eerste bijvoorbeeld 6 puzzelstukken heeft, is gewonnen.
We werken rond 4 muzische domeinen: Beeld, media, muziek en drama. Er zijn 8 straten te verkrijgen in monopoly, dit behouden we, en elke straat krijgt zijn eigen deeldomein. Voor elk deeldomein zijn er dus 2 straten te verkrijgen. Daarnaast zijn er bij monopoly ook kanskaarten. Dit behouden we ook waarbij groepjes van gronden kunnen wisselen om straten te verkrijgen, of om geld te krijgen van anderen. Ook gaan we de gevangenis inkleden in het thema, hier moeten ze een korte opdracht uitvoeren om weer verder te mogen.

Als tips/vragen kregen we:
·         Wat te doen als een groepje op een aangekocht domein komt?
Dit deel van monopoly hadden we volledig over het hoofd gezien. Dit willen we er zeker nog in steken. Hierbij hadden we gedacht om het groepje een korte opdracht te laten uitvoeren en een boete te laten betalen. Zo behouden we toch de regels van het originele spel.
·         Puzzelstukken weglaten
Als tip kregen we om de puzzelstuken weg te laten omdat ze dan zowel een puzzelstuk als een grond zouden krijgen. Dit is een beetje dubbel. Ofwel nemen we gronden, ofwel nemen we puzzelstukken, maar niet alle twee. We hebben als groep besloten dat we het enkel bij gronden gaan houden en dat het doel van het spel dan is: het meeste gronden verzamelen.

Inkleding
Na het voorstellen van de spelen, moesten we gaan samen zitten per school om een thema en toneel uit te denken om de school enthousiast te maken.

Thema: magie
Over het thema werd niet lang gediscussieerd. Zo zijn we met een paar grote Harry Potter fans (waaronder mezelf) en stelde één van ons het thema magie voor. Hiermee gingen we eigenlijk allemaal unaniem akkoord. Daarna begon er een korte brainstorm wat we met dit thema allemaal kunnen doen tijdens de opdrachten en het toneel. Zo kwamen we op het idee om al met goede en slechte personages te spelen. Vermits het thema dit jaar ook spelen was, gingen we beide combineren. Zo kwamen we op het idee om rond een pleziermeter met magisch zand te werken. Hieruit volgde dan dat ’s ochtends de meter leeg zou zijn en dat wij samen met de kinderen deze meter zouden moeten vullen. Het magische zand zouden we maken met gekleurd zout, omdat dit voor mooie effecten zorgt. De pleziermeter zou dan bestaan uit enkele flessen die aan elkaar hangen. Hierna gingen we ook al eens brainstormen over wat er precies in het toneeltje zou komen en wie hierin wou meespelen.

Startmoment: Hier zouden er enkelen aan het spelen zijn waarbij de pleziermeter ook aanwezig is. Op een gegeven moment komen de slechte deze pleziermeter stelen en er een vloek over uitspreken zodat de pleziermeter volledig leeg is. Het is dan aan de leerlingen om heel veel plezier te maken en de pleziermeter weer te vullen met magisch zand.
Tussenmoment: Net voor de middag zouden we al eens kijken hoeveel magisch zand de kinderen verzameld hebben. Ook zouden de slechten weer langskomen om er op te wijzen dat er nog heel veel werk is en dat we extra veel plezier moeten maken in de namiddag.
Slotmoment: Na dat al het zand in de meter gegoten is, merken we dat er net niet genoeg zand aanwezig is. Maar misschien hebben de leerlingen wel een spreuk zien hangen die de meter volledig vol kan maken. Na deze spreuk gezegd te hebben, wordt de meter volledig aangevuld en kan iedereen weer plezier maken.
Dit was nog maar een korte brainstorm die we met heel de groep uitgewerkt hebben. Daarna hebben we nog taken binnen de groep inkleding de rollen verdeeld. Zo zouden er enkele magisch zand kleuren, anderen maken de pleziermeter en de toneelgroep maakt het toneeltje concreter.

Selfietocht
Als namiddagactiviteit kregen we een kruiswoordraadsel waarbij 10 woorden ingevuld moest worden. Deze woorden kon je verzamelen door enkele korte muzische opdrachten uit te voeren. Deze moesten ook opgenomen worden door foto of video. De eerste 3 groepjes die alle opdrachten uitgevoerd hadden, kregen een prijs. Dit zorgde voor competitie tussen alle groepjes. Zelfs zo veel competitie dat er één groepje vals speelde door een opdracht te verstoppen onder bladeren. Wat sommigen toch niet doen om te winnen, terwijl de opdrachten wel centraal stonden bij dit spel.
De 10 opdrachten:
  1. Bespreek welk beroep je wou doen, moest je niet voor leerkracht gaan. Maak hierna ook een bodypercussie van en film dit.
  2. Neem minstens 2 woorden van 2 lettergrepen en wissel daarna de lettergrepen van plaats zodat je nonsenswoorden verkrijgt. Maak daarna met deze woorden een spreekkoor.
  3. Maak een nieuw standbeeld, beginnend van een bestaand standbeeld.
  4. Maak een foto waarbij minstens één iemand een huisdier nadoet.
  5. Schrijf eerst 8 zinnen op waarbij volgende zaken aan bod komen: wie, wat, waar en waarom. Maak daarna een slaapverhaaltje waarbij verschillende onderdelen van verschillende zinnen aan bod komen.
  6. Zoek een vakantiebestemming uit een brochure en maak hier een pakkende slogan rond.
  7. Bespreek hoe jouw droomhuis er uit ziet en maak dit daarna met blokken na.
  8. Neem enkele familiefoto’s. Zorg dat deze zeker aan bod komen: een vrolijke foto, een boze foto en een foto waar kinderen aanwezig zijn.
  9. Maak een woordslang van minstens 20 woorden en beeld de eerste en de laatste letter van deze woordslang uit met je lichaam.
  10. Maak foto’s van verschillende ontmoetingen.
Deze opdrachten duren niet lang maar brengen leerlingen wel muzisch in beweging. Deze opdrachten kunnen we ook in onze muzische monopoly steken.

Sunday, January 10, 2016

Pentatonix

Ik ben al enkele jaren fan van de groep Pentatonix omdat een vriend van mij me onderstaand filmpje liet zien. Ik ben altijd al ingetogen geweest door a capella groepen omdat ze zo geweldige nummer kunnen brengen met enkel hun stem. Maar toen ik deze video zag, ben ik echt volledig van mijn stoel geblazen. Ik ben verwonderd hoe goed een stuk kan klinken door enkel je stem te gebruiken. Daardoor zou ik dit later in de klaspraktijk zeker eens willen proberen tijdens een sessie muziek. Verschillende klanken en geluiden maken met enkel de stem, het zal een uitdaging zijn maar ik denk dat het ook zeker de moeite waard zou zijn. Daarnaast inspireert deze video mij ook om aan de slag te gaan rond het thema science-fiction in zowel drama als in bewegingsexpressie. Zo zou je kunnen bewegen als wezens van andere planeten en het dramatiseren van een ontmoeting tussen een mens en een alien.


Friday, January 8, 2016

Crossover tussen realiteit en tekenen

Ik ben altijd een beetje in de ban geweest van reclamespots waarbij de realiteit en geanimeerde scenes door elkaar lopen. Hierdoor ben ik ook enkele kunstenaars beginnen opzoeken die dit ook doen. Zo ben ik op een gegeven moment bij de kunstenaar Edgar Artis terechtgekomen. Artis staat er om gekend om modeontwerpen te maken en daarbij levensecht materiaal te gebruiken. Dit is iets wat ik zelf ook wel wil realiseren in een beeldles.



Daarnaast hebben we tijdens de module zelf kennis gemaakt met de artiest Ben Heine die de realiteit aanpast met een tekening. Dit is iets wat we zelf ook hebben moeten doen en ik zou dit graag ook met mijn leerlingen later eens willen uitproberen.


Actieplan Hollebeek

Ik vrees dat ik geen enkele grote tip kan geven om het muzisch schoolklimaat op de Hollebeekschool te veranderen. Alles wat aanwezig moet zijn om een muzische school te zijn, is ook daadwerkelijk aanwezig. Zo kunnen de leerlingen tijdens de speeltijd muzisch aan de slag aan de krijtborden en het toneeltje. Daarnaast werkt de school met een jaarthema dat ook duidelijk leeft op de school. Zo worden er maandelijks toneeltjes opgevoerd en worden er ook lessen gepland die met dit toneel te maken hebben. Daarnaast blijven ze niet vastzitten aan het jaarthema, maar gaan ze ook aan de slag met periodethema's. Iets wat voor een goede afwisseling zorgt bij de leerlingen.
Ook heeft elk leerjaar een evaluatiekoffer en een muzisch rapport. Van het muzisch rapport wordt gretig gebruik gemaakt, van de evaluatiekoffers iets minder. Op zolder staan naast deze koffers ook dozen vol verkleedgerief en muziekinstrumenten die gebruikt worden in verschillende lessen.
Op het einde van het jaar wordt ook een schoolfeest gegeven dat muzisch ingekleed wordt. Ook houdt het zesde leerjaar elke maandagnamiddag een muzische carrousel. Daarnaast staat er op de schoolsite ook ontzettend veel foto's van muzische lessen waarvan geen product in de school opgehangen kan worden.
Als ik toch iets van actiepunten zou moeten meegeven is het het volgende:
  • Iets meer gebruik maken van de evaluatiekoffers. Er is heel veel tijd gestoken in deze koffers en tijdens de anderhalve maand dat ik op deze school aanwezig ben geweest, heb ik ze nog niet zien verschijnen. Ik heb wel enkel het eerste leerjaar geobserveerd, dus weet ik niet hoe dit zit in de andere jaren, maar bij de muzolessen in het eerste leerjaar kunnen deze zeker meer ingezet worden.
  • Er wordt heel veel klasoverschrijdend gewerkt, maar niet graadoverschrijdend. Dit kan ook een meerwaarde zijn voor de leerlingen om te leren van kinderen die een klas lager of hoger zitten dan zijzelf. 

Muzisch schooklimaat Hollebeek

Indrukken op school

Als je de school binnenkomt, sta je onmiddellijk op de speelplaats en hier zie je aan je rechterkant een krijtbord hangen waar de leerlingen zich op kunnen uitleven tijdens de speeltijden. Ook staan er nog kerstbomen op de speelplaats die voorzien van versieringen die door de kinderen zelf gemaakt zijn. Daarnaast zien we grote schilderijen hangen over de vorige jaarthema's. Ook is er al een nieuwe witte plaats bevestigd waar het nieuw jaarthema opgeschilderd zal worden door een groepje leerlingen later dit jaar. Ook merk ik dat er aan enkele ramen pictogrammen hangen over gezond eten en op een gezondere manier naar school komen. Deze pictogrammen werden getekend door het zesde leerjaar.


Als we even verder wandelen naar de kleine speelplaats van het eerste en tweede leerjaar, valt mij onmiddellijk iets op. Deze speelplaats is vernieuwd net na het herfstverlof, en ook hier hebben ze enkele muzische aanpassingen gemaakt. Zo hangt hier ook een krijtbord en is er zelfs een klein toneeltje aanwezig. Hier worden de kinderen uitgenodigd om een stuk op te voeren. Ik heb het nu niet kunnen observeren, maar ik denk dat dit wel erg veel aandacht trekt van onze jongste kinderen.
Weer binnen valt me op dat er verschillende prikborden ophangen waar de leerlingen al werkjes hebben opgehangen. Ook staat het liturgisch jaar hier op aangeduid, en er zijn zelfs nog lege borden die thematisch ingevuld worden door de klassen. Daarnaast merk ik ook op dat elke klas een speelkoffer heeft waarmee elke speeltijd gespeeld wordt. Zo heeft het tweede leerjaar deze week kennis gemaakt met spelletjes van vroeger, deze zijn daarna ook toegevoegd aan de speelkoffer.
Als laatste ben ik een kijkje gaan nemen op de zolder waar er een computerklas in. Hier zijn 20 laptops en een beamer tot beschikking. Hier komen de klassen elke week eens langs voor een les media of ICT. Sommige klassen zijn ook voorzien van een smartboard waar ook media wordt op geïntegreerd. Op zolder staan ook veel koffers met veel verkleedkledij in. Daarnaast zijn er ook een pak instrumenten aanwezig en voor elk jaar staan er muzische evaluatiekoffers.





Jaarthema
De Hollebeekschool werkt elk jaar rond een jaarthema en dit jaar is het "binnenste buiten", gebaseerd op de film "inside out". Dit schooljaar gaan ze zich verdiepen in de gevoelens. Hierbij hebben ze al verschillende muzolessen gekregen. Ook hangt het jaarthema op in elke klas met de bijhorende mannetjes: happy, sed, boos en beng. Elke maand wordt de maand gestart met een schooltoneel waarbij deze mannetjes de hoofdrol spelen. Ook staat elke maand in een ander thema. Zo staat januari volledig in het teken van vertrouwen en geloven in jezelf. 



De school werkt zowel met een jaarthema als periodethema's. Zo hebben ze ook al rond halloween, de sint, het milieu en afval gewerkt. Dit is dan ook erg duidelijk te merken aan de versiering in de gangen, aan de muren en aan de ruiten. Zo heeft het vijfde leerjaar onlangs rond het thema "saved by the bell" gewerkt, en dit is nog steeds duidelijk aan hun klas.




Leerlijn
De school vindt het erg belangrijk dat er tijdens een muzoles maar aan maximum 2 doelen gewerkt worden, namelijk een doel rond beschouwen en een doel rond creëren. Ze kiezen hiervoor omdat ze vinden dat de leerlingen dan erg verdiepend aan de slag gaan met dit doel in plaats van oppervlakkig met verschillende doelen. Zo heeft de directie een lijst opgesteld aan welke doelen de leerjaren zeker moeten werken per doel op een schooljaar tijd. Zo hebben leerlingen die 6 jaar bij hen op school gezeten hebben, zeker aan alle doelen voldoende en verdiepend genoeg gewerkt. Daarnaast zijn er ook nog extra doelen waaraan kan gewerkt worden. Dit alles wordt online bijgehouden in een dropboxdocument. Dit is ook een erg handig instrument voor de volgende leerjaren want zo zien zij aan welk doel er vergeten werken is het schooljaar ervoor. Het is dan de taak van die leerkracht om zowel de vergeten doelen van het jaar daarvoor plus zijn eigen doelen te integreren dat schooljaar. Met dit systeem werkt de school nog niet erg lang, maar ik denk dat het wel zijn vruchten zal afwerpen na enkele jaren.
Daarnaast is er elk schooljaar een schoolfeest waar de leerlingen een optreden geven. Vorige jaren was dit altijd een deel drama en een deel dans opgevoerd door de verschillende klassen. Vorig schooljaar hadden ze geopteerd voor een vrij podium waarbij kinderen die graag iets opvoeren, vrij waren in te doen wat ze wouden. Ik vind beide ideeen goed omdat bij een vrij podium de kinderen hun fantasie de vrije loop mogen laten, maar niet alle leerlingen komen aan bod en zijn dan niet allemaal muzisch bezig. Terwijl bij het toneel iedereen wel aanbod komt, maar dat het vooral erg gestuurd zal zijn door de leerkrachten. Er zullen wel inbrengen van de leerlingen inzitten, maar de basis komt van het schoolteam.
Als laatste is mij ook verteld dat er elk rapport ook een muzisch rapport gegeven wordt waarbij zowel de leerling als leerkracht mag reflecteren en beoordelen over de opdrachten. In het eerste leerjaar wordt dit gedaan aan de hand van smileys, bij de andere jaren is dit voornamelijk met een vragenlijst. Ook wordt er elke maandagnamiddag een muzische carrousel gedaan in het zesde leerjaren waarbij alle klassen bij elke leerkracht komen voor een muzische opdracht. Het kan zijn dat deze maar 1 namiddag duurt, maar bij grotere opdrachten is het al voorgevallen dat de carrousel over meerdere namiddagen loopt. Bij feestdagen wordt er ook een muzische carrousel gedaan in andere jaren. Zo heeft het eerste leerjaar dit al gedaan rond het thema sint en het thema Halloween.

Thursday, January 7, 2016

Muzodag 3: Beeld en media op de campus

8u45 - 12u: Workshop beeld
Vandaag werden we op de campus verwacht voor een beeld sessie van een extern persoon. Aan het lokaal aangekomen, merkte ik dat dit dezelfde mevrouw was die ook vorig jaar de beeldsessie op de campus had gegeven. Ik was onmiddellijk in de wolken omdat ik vorig jaar echt genoten heb van deze sessie. Wat bleek nu: De sessie dit jaar liep heel gelijklopend met die van vorig jaar waardoor ik niet echt muzisch uitgedaagd werd. Zo was heel de voormiddag in hetzelfde stramien als vorig schooljaar.
Toen we binnen kwamen, mochten we gezamenlijk in een cirkel gaan zitten en in het midden stond een bak vol speelgoed. We kregen als opdracht om hieruit een stuk speelgoed te kiezen, ons hiermee voor te stellen en daarna nog vertellen wat vroeger ons lievelingsspel was.

Mijn naam is Kizzy en ik kies voor de kapotgebeten bal omdat ik thuis twee katten heb. Eén van hen, Fred genaamd’ is een echte speelvogel die graag in alles bijt. Daarom staat de bal symbool voor het spelen met mijn katten, en het kapotte staat voor hoe Fred graag het huis op stelten zet. Vroeger speelde ik graag met de auto’s. Dit deed ik het liefste alleen, ook al waren we met 4 thuis.


Hierna kregen we enkele opdrachten om onze fantasie de vrije loop te laten. Zo werd er eerst een haardroger doorgegeven die we dan moesten herdefiniëren. Deze werd dan een deo, een douchekop, een gitaar, een lippenstift en nog vele andere. Als tweede gaven we een blauw kommetje door waarbij we elk een andere eigenschap moesten opnoemen zoals: Het is blauw, je kan er uit eten, het is opgebouwd uit cirkels, het is ruw aan de binnenkant, … Als derde moesten we een stuk speelgoed weer herdefiniëren en deze dan “verkopen” aan elkaar. Zo had ik een klok, maar eigenlijk was dit een fontein die water spuwde als je het met liefde behandelde. Dit wisselde ik dan om voor een kan die alle wonden heelde. Zo wisselden we enkele keren en na een paar minuten gingen we weer in de kring zitten en vertelden we over wat dit voorwerp geworden was. Deze opdracht zorgt voor een veilige omgeving omdat iedereen tegelijk bezig is, waardoor kinderen minder snel zullen dichtklappen omdat de spotlight gedeeld wordt. Ook wordt de fantasie geprikkeld omdat iedereen aan het fantaseren is en je wordt ook aangespoord om het voorwerp extra krachten te geven waardoor mijn fontein op het einde elke drank mogelijk kon spuiten.
Na het speelgoed gingen we aan de slag met stoffen. Zo kozen we elk een stuk stof en moesten dit op een originele manier aantrekken. Dit deden we daarna nog eens met 3 andere stukken stof. Daarna werden we gevraagd om eerst in groepjes van 2 en daarna in groepjes van 4 stukken stof aan elkaar vast te maken zodat we één grote groep werden die aan elkaar vast hingen. Als laatste moesten we in deze groep van alle stukken stof een bal maken waarmee we achteraf spelen mee gingen uitvinden. We kregen de opdracht om 3 spelen in elkaar te steken met recycleerbaar materiaal. Deze spelletjes mochten gebaseerd zijn op bestaande spelen. Als eerste hadden we tikkertje op de hoge omgevormd zodat er op de grond enkel verplaatst mocht worden door te hinkelen en de personen waarden aangetikt met de bal. Als tweede spel hadden we 2 wasmiddel flessen aan elkaar vastgebonden en moest er een bol wol door gegooid worden zodat de flessen ingepakt werden.
Na de pauze gingen we verder met het recycleerbaar materiaal en gingen we onze eigen poppetjes maken. Iedereen naam een lege fles en ging hiermee aan tafel zitten. Daarna kregen we een korte opdracht wat we moesten doen met deze fles en gaven we deze daarna door aan onze buur. Volgende zaken moesten we doen:

  • Snij een deeltje van je fles af
  • Maak armen
  • Maak het afgesneden stuk vast aan de pion
  • Maak voeten
  • Maak ogen, oren en mond
  • Maak vleugels of een staart
  • Geef het mannetje dat nu voor je staat een persoonlijkheid.
Dit is Jules en hij is een erg joviaal persoon. Hij heeft heel veel collega's op het werk waarmee hij elk weekend op café gaat. Maar onlangs heeft Jules een werkongeval gehad waardoor hij nu met een kruk moet lopen.

Het voordeel om op deze manier te werk te gaan, is dat je verschillende ideeën van andere voor je krijgt omdat de pion na elke stap doorgegeven wordt. De opdracht is ook erg procesgericht omdat je uitgedaagd wordt om het mannetje expressiever te maken. Ook durf je creatiever aan het werk te gaan omdat je met meerdere aan een pion werkt, terwijl moest je het helemaal alleen maken, dan zou je op veilig spelen omdat je iets moois wilt maken in plaats van iets heel creatief.

12u45 - 16u: Workshop media
Tijdens deze sessie maakte we kennis met enkele apps en tools om muzisch aan de slag te gaan. Als eerste speelde we pictionary aan de hand van sketch party tv. Hierbij heb je een tablet en een beamer/smartboard nodig. Er is één persoon die op de tablet tekent en de andere groepsleden moeten dan raden wat er getekend wordt. Zo kan je met teams tegen elkaar spelen en het team met de meeste correcte antwoorden wint. De tweede app was MadPad waarmee je 12 geluiden kon opnemen en hiermee een ritme kon maken. Ook kan je gemakkelijk het spel "raad het geluid" spelen. Sluit gewoon enkele boxen aan op een tablet waar de geluiden mee opgenomen zijn, en laat de anderen dan in groep raden. Wij hadden volgende geluiden:

  • Dichtslaan van een locker
  • Typen op een toetsen bord
  • Zwaaien van een ketting
  • De "ping" van een microgolfoven
  • Het schuiven van een stoel over de grond
  • Een horloge over een ijzeren paal
  • Vuilback die dicht valt
  • Ritselen van bladeren
  • Verfrommelen van een papier
  • Scheuren van papier
  • Muntstuk inwerpen in een automaat
  • Boeken laten vallen
Het viel ons erg op dat de geluiden moeilijk te raden waren, maar eens je wist wat het was, leek het allemaal erg vanzelfsprekend. We kregen ook de opdracht om een ritme te maken met deze geluiden, maar dat vonden we erg moeilijk om te doen. We hadden hier ook te weinig tijd voor om echt een goed resultaat te verkrijgen.
Daarna speelden we het spel "waar ben ik". Hierbij moesten we foto's opzoeken van plaatsen en deze in google presentaties zetten. Dit is erg handig want je kan met verschillende personen tegelijkertijd in één document werken. Het enige waarop je wel moet letten is dat er een internetverbinding aanwezig is. Eens iedereen een foto geüpload had, konden we beginnen spelen. Zo moest een groepje voor het smartboard gaan staan en werd achter hen een plaats getoond. De groep moest dan aan de hand van ja-nee vragen raden waar ze zich bevonden. Je kan dit ook weer in een competentie steken door zo weinig mogelijk vragen te stellen. De groep die het correct raad met de minste vragen, wint dan. 
Als laatste opdracht kregen we de taak om een teaser te maken om de kinderen van de scholen van Dworp uit te nodigen op een spelletjesdag volgende week donderdag. Hiervoor gingen we aan de slag met de app: iMovie. Deze app is zeker bruikbaar bij leerlingen, maar ik zou deze pas gebruiken in een derde graad omdat zelfs de meeste onder ons last hadden met het gebruik van deze app. Maar eens je alles goed onder de knie hebt, kan je echt heel veel kanten uit met filmbewerking.
Onze teaser zag er als volgt uit:

Wednesday, January 6, 2016

Muzodag 2: Dagje JTO

8u45 - 12u: Workshop muzisch spel
Dixit
Deze ochtend werden we in jeugdtheater ondersteboven verwacht waar we met een sessie muzisch spel startte. Deze sessie begonnen we met enkele muzische spelen uit te testen. Hiervoor kregen we drie kwartier de tijd. We begonnen met het spel dixit. Hierbij krijg je elk 6 kaartjes met een prent op. Bij één van de kaarten moest je een zin verzinnen en moesten de anderen uit hun eigen hand een kaart kiezen die bij deze uitspraak hoort. Daarna worden alle gekozen kaarten geschud en moet je raden om welke kaart het oorspronkelijk ging. Zo kon je dan punten verdienen en wie het eerste 30 punten verdiende, was gewonnen. Dit vond ik het leukste spel van de drie die wij gespeeld hebben. Bij dit spel heb je vooral veel fantasie nodig, maar het is erg leuk eens je er mee weg bent. Na dit spel hebben we horen zien zwijgen gespeeld. Hierbij moest je verschillende opdrachten uitvoeren en zo kon je punten verdienen. Enkele opdrachten waren: braille, rugschrijven, zeg een euh en uitbeelden. Als laatste hebben we het spel ikkben... ikkedoe... gespeeld. Dit was een uitbeeldspel waarbij je een persoon die een bepaalde opdracht uitvoerde moest uitbeelden. Dit is een spel geschikt voor de eerste graad, maar ikzelf vond het ook erg leuk om te spelen omdat er knotsgekke situaties uit voort komen.
Na deze korte kennismaking met de verschillende spelen gingen we over naar het muzische spel dat de rest van de voormiddag zou innemen. Het spel startte van een trivial persuit bord waarbij de vragen door opdrachten ingewisseld waren. Zo stond elke kleur voor een ander muzisch deeldomein. (Blauw: muziek; Geel: drama; Groen: beeld; Roos: muzisch taalgebruik; Paars: media; Oranje: bewegingsexpressie) Als eerste kwamen we op een blauw vlak wat betekende dat we met muziek begonnen. Hierbij moesten we een gedicht voordragen in een spreekkoor. Daarna moesten we een gekozen gedicht ook omzetten naar een spreekkoor. Als dit lukte, was de opdracht tot een goed einde gebracht en mochten we weer dobbelen.
Als tweede kwamen we op een groot geel vlak waardoor we de hoofdtaak voor drama mochten uitvoeren. Hierbij moesten we een eigen reportage maken over een ludieke situatie en deze ook filmen. Ons verhaal ging als volgt:

In de nacht van 4 op 5 januari is de beer van mr. De Bruyne ontsnapt. De beer was weggevlucht in het bos achter het huis van meneer De Bruyne. Hij nam een kaars om de beer te gaan zoeken in het bos en struikelde daar over een losliggende tak. Door de val kwam het vuur van de kaars op de lont van vuurwerkpijlen terecht. We denken dat deze pijlen daar eerde werden gelegd omdat deze illegaal aangekocht waren door enkele tieners. Na het voorval waren zowel de beer als meneer De Bruyne ongedeerd.

Ik heb erg genoten van deze opdracht omdat we onze fantasie de vrije loop mochten laten gaan waardoor we op een erg ludieke situatie uitkwamen.
Als derde opdracht mochten we de hoofdtaak voor media uitvoeren. Hierbij gingen we aan de slag met de iPad waarbij we met een app sokkenpoppen konden laten spreken. Met deze app moesten we een uitnodiging maken voor een spelletjesavond. Hierbij konden we kiezen uit verschillende sokkenpoppen, decors en decorstukken. Wat ik erg tof vond aan deze app is dat jouw stem een beetje veranderd wordt.
Mondriaan in Lego
Als vierde opdracht gingen we naar beeld waarbij we een Mondriaan moesten maken uit lego. Als vijfde opdracht bij bewegingsexpressie moesten we een dans maken waarbij de rollen "boekhouder", "lezer" en "dief" duidelijk aan bod kwamen. Deze opdracht ging iets minder omdat we de opdrachten verkeerd geïnterpreteerd hadden waarbij we eerder een chaotische dans creëerden. Ook konden we de lagen van de ruimte beter gebruiken. Zo deed enkel de boekhouder dit, terwijl de lezer en dief vooral in de bovenste ruimtelaag bleven. Ook hier konden we in variëren zodat er een meer dynamische dans zou ontstaan.
Om af te sluiten hadden we nog een opdracht voor media waarbij we een prent moesten inkleuren en met behulp van de app "Quiver" kon je jouw tekening tot leven brengen. Dit vond ik ontzettend vernieuwend. Zo iets heb ik nog nooit gezien en is iets wat ik later zeker nog ga gebruiken, zowel thuis als in de klaspraktijk.

13u - 16u: Workshop muziek/drama
Het eerste uurtje startte we met muziek. Er was aan elk van ons gevraagd om een stuk speelgoed mee te brengen zodat we dit konden gebruiken tijdens deze sessie. We gingen in een cirkel zitten met ons stuk speelgoed in de hand en we mochten uittesten welke klanken dit speelgoed maakte. Daarna werden alle stukken doorgegeven en uitgetest zodat duidelijk werd voor iedereen welke klanken alle stukken konden maken. Daarna kregen we een fragment te zien waarin er met speelgoed een ritme werd gemaakt. Daarna was het aan ons om in groepjes van 7 aan de slag te gaan en ook een ritme te creëren met ons speelgoed.
Wat me opviel was dat het veel simpeler leek dan dat het eigenlijk was. Eerst moesten we een ritme zoeken dat we makkelijk konden aanhouden en daarna moesten we ritmes zoeken die binnen het hoofdritme passen. Als laatste moesten we dit alles samenbrengen tot één groot nummer. Wat bij ons stroef liep, was dat we het hoofdritme altijd kwijt raakte. We hebben dit opgelost door het altijd aan te geven door te tikken op een diabolo. Achteraf tijdens de bespreking kwam dit ook weer aan bod. Zo kan je het ritme veranderen door woorden en deze te tikken op de lettergrepen. Ook kan je in de klas een metronoom aanbieden die zachtjes de maat aangeeft.

De overgang naar de dramales deden we aan de hand van spelletjes. Eerst hebben we een kennismakingsspel gespeeld, namelijk: de stoel rechts van u. Hierbij wordt erg geoefend op de namen van de groep en op de reactiesnelheid van de leerlingen. Hierna speelden we het spel "de stok van Lobo" waarbij door middel van oogcontact een stok gegooid werd naar elkaar. Er was natuurlijk ook een straf als je de stok liet vallen. Zowel de gooier als de vanger moeten dan op de grond gaan liggen, roepen "mijn schuld!" en spelen daarna weer verder alsof er niks gebeurd is. Bij dit spel viel me erg op hoe geconcentreerd we waren toen het spel eindigde. Meneer Van Guyse was een uitleg aan het geven, en we hingen allemaal als het waar aan zijn lippen. Dit doordat we nog zo gefocust waren van het spel. Ook is dit spel een metafoor. Zo staat de stok die doorgespeeld wordt voor de tekst die gezegd wordt tijdens een toneel. Hierbij moet je oogcontact maken voor je de tekst doorgeeft. Ook moet je gepast kunnen reageren op wat een ander zegt. En het belangrijkste vind ik is dat: ook al maak je een fout door je tekst fout op te zeggen, zeg even dat je in fout was, maar ga daarna weer met evenveel enthousiasme verder.
Na de pauze gingen we verder met de spelen "123 piano" en "hi ha ho". Dit voornamelijk om alle concentratie weer te bundelen. Na deze spelletjes namen we elk het hoofddeksel dat we meegenomen hadden en verspreiden we deze doorheen de ruimte. We wandelde doorheen de zaal en eens de muziek stopte, namen we het hoofddeksel het dichtste bij ons en leefden we ons in in dat personage. Na enkele personages gespeeld te hebben, kwamen we tot de conclusie dat we altijd heel stereotype denken en dat we hier eigenlijk van af moeten stappen. Hierna kregen we een nieuwe opdracht om een hoofddeksel te kiezen dat we gedurende een half uur wouden zijn en daarna verplaatsten we ons weer doorheen de ruimte. We sloten de ogen en moesten dan voor onszelf enkele vragen beantwoorden zoals: hoe heet jouw personage, hoe oud ben je, hobby's, relatie, beperkingen,... en eens dit in onze gedachten ingeplant was, moesten we ons bewegen zoals ons personage zich zou voortbewegen. 
Als laatste kregen we de opdracht om iemand anders te zoeken die niet onmiddellijk bij jouw personage past en hiermee in conversatie te gaan. Na even in te oefenen, brachten we dit voor aan de anderen en werden we allemaal ook kort beoordeelt over de beleving van zowel de spelers als de toeschouwers.
Uit deze les neem ik zeker enkele dingen mee. Zo heb ik enkele spelletjes geleerd die ervoor zorgen dat de aandacht gefocust wordt. Daarnaast heb ik ook geleerd hou je een kind kan ondersteunen bij een ritmeoefening. Als laatste heb ik nog geleerd dat je duidelijke instructies moet geven over het inleven in een personage. Ikzelf ben helemaal geen goede toneelspeler omdat ik daar te veel buiten mijn 4 muren moet denken, maar toch heb ik erg genoten tijdens deze sessie omdat meneer Van Guyse alles goed begeleidde.

Monday, January 4, 2016

Muzodag 1: Introductie


8u45 - 9u: Intro module

Vandaag werden we om kwart voor 9 in het SteM verwacht voor de start van onze module. Daar aangekomen werden we opgewacht door 2 kaartenmannetjes en 1 kaartenvrouwtje.
"Welkom in de module muzische school. Zoals je misschien wel al gezien hebt, staan de komende twee weken in het thema van spelen. Je mag zo dadelijk bij één van ons komen en dan krijg je een kaartje met de groepsindeling op."
Zo gezegd, zo gedaan ging ik een kaartje halen bij een kaartenmannetje. Ik had de rode klaveren vier. Door de rode kleur van mijn speelkaart wist ik dat ik moest beginnen met de expo rond speelvogels. Daarnaast wist ik ook al dat ik op woensdag en donderdag in een groep zal zitten met personen die ook klaveren getrokken hebben. Als laatste kan ik uit deze kaart afleiden dat ik nog een groepsopdracht moet doen samen met diegene die het cijfer 4 op hun kaartje staan hebben.
Ik vind dit een erg originele manier om groepjes in te delen. Ik denk dat hier wel veel werk bij komt kijken om ervoor te zorgen dat de groepjes een goede verdeling hebben, maar ik vind het erg doeltreffend want er zijn 3 verschillende groepen mogelijk met slecht 1 kaartje.

9u - 11u: Expo speelvogels
We starten de dag met een bezoek aan de tentoonstelling "speelvogels" die op dat moment (nog tot 17 januari) aanwezig was in het SteM.
Het was onmiddellijk duidelijk dat de expo over spelen ging. Bij de binnenkomst zag je verschillende kledingstukken en speelgoed liggen. Ook werden we begroet door grote kleurrijke kubussen waarmee je de fantasie van kinderen (en volwassenen) kan prikkelen. Bij deze kubussen moest je drie voorwerpen bij elkaar plaatsen zodat deze een situatie vertelden. Zo was er een helm, een drakenpoot en een ijzeren schoen. Dit zou dan een stoere ridder zijn, maar als de drakenpoot voor een schild met een hart op werd ingewisseld, had je opeens een vrouwelijk ridder. 
In deze hal stond ook een kunstwerk van een pop genaamd Vaast. Hierbij kregen we de vraag: Als je een stuk speelgoed zou zijn, wat zou jij dan zijn en waarom?
Ik zou graag een strandbal zijn.
Ik ga op die manier altijd mee naar zee, naar het zwembad of mee op vakantie. Ook word ik geassocieerd met het water. Toen ik vroeger nog een klein meisje was, was ik een heuse waterrat en het liefste van al ging ik dan ook met mijn strandbal spelen in het meer op "de ster".


Hierna liepen we verder naar de grote hal waarbij we eerst even moesten stil staan bij de bekendste feesten waarbij je cadeautjes krijgt, namelijk: kerst, Pasen, sinterklaas, je eigen verjaardag. Ook hierbij moesten we uitleggen waarom je voor dat feest gekozen had. Ik had hierbij kerst gekozen omdat ik erg hou van de gezelligheid. Samen zijn met de familie en de leuke kerstverlichting die toch zeker een maand blijft hangen. Dat vind ik het beste aan Kerstmis, en niet zo zeer de pakjes die erbij komen.
Hierna kregen we nog een rondleiding doorheen heel de expo, zo waren er enkele spelen aanwezig (zowel op console als bordspelen), enkele spelletjes en knuffels vanuit het speelgoedmuseum van Mechelen en enkele stukken speelgoed die het SteM gekregen heeft van gezinnen. Ik vind dit een erg leuke expo en zeker ook kindgericht. Er wordt veel uitleg gegeven maar er is ook mogelijkheid om in interactie te gaan met de kinderen. Zo kunnen ze zich verkleden, spelletjes spelen en hun mening geven bij kunstwerken en gestelde vragen.

11u15- 13u15: Stadsspel
Voor het stadsspel kregen we een erg gemakkelijke uitleg: je krijgt per groep een iPad, een stuk krant, een wit papier, een tekenpotlood en een plattegrond. Ga naar een aangeduide plaats op de kaart en voer de opdracht juist uit.
Op elke plaats hing een QR-code die je moest scannen. Achter elke code zat een korte beschrijving van een artiest en op welke manier hij met kunst aan de slag gaat, een vraag rond deze artiest en ook nog een opdracht rond deze kunststijl die je achteraf zelf moest beoordelen. Van de 7 artiesten kende ik maar 1 iemand bij naam, namelijk Banksy, maar van de anderen had ik wel al eerder gehoord. 
De artiest die me het meeste is bijgebleven is Slinkachu die in grote steden mini-kunst gaat maken door met kleine poppetjes een wereldje maakt en hier dan foto's van neemt. De gewone mens loopt hier zo maar voorbij, maar als je even tijd neemt is het wel mogelijk dat je zo een klein kunstwerk tegen komt in de drukte van de wereld. Een erg mooi iets eigenlijk.
Ik vind dit een toffe opdracht om later in de klas te gebruiken maar wel pas in een derde graad omdat ze toch wel kaart moeten kunnen lezen en zich ook aan de verkeersregels moeten kunnen houden zonder dat er constant een leerkracht bij loopt. Ook vind ik de app erg handig want je hoeft ze online maar in elkaar te steken maar kan ze achteraf wel gewoon downloaden zodat er niet altijd internet nodig is.

14u - 16u: City games
Na het middageten trokken we weer naar buiten om enkele spelletjes te spelen die niet meer zo gekend zijn en anders zijn dan het touwtje springen en het voetballen.
We begonnen met een balspel. Hiervoor heb je enkel een bal en een muur nodig. In dit spel speel je in teams waarbij je altijd een level hoger kan klimmen. Je gaat in een rij staan en de eerste gooit de bal omhoog en de tweede vangt deze op, daarna doet de tweede hetzelfde en vangt de derde de bal op, en zo verder. Als iedereen dit succesvol gedaan heeft gaat de groep naar het volgende level waarbij de eerste de bal omhoog gooit en de twee eerst 2 keer in de handen klapt voor men de bal opvangt. Dit wordt weer gedaan door iedereen en zo kan je naar het volgende level klimmen waarbij weer een andere variatie van het opvangen wordt toegepast.
Hierna gingen we verder naar de zangspelen waarbij je met iedereen in een cirkel staat en al spelenderwijs een lied zingt waarbij opdrachtjes horen. Het lied "de mosselman" vond ik het leukste omdat dit lied gekend was en omdat er ook een duidelijk einde was. Bij de andere spelen was dit minder duidelijk, maar wel nog steeds erg amusant. Hierbij moet er wel rekening gehouden worden dat de liedjes op voorhand aangeleerd moeten worden en daarna het spel moet uitgelegd worden.
Daarna gingen we verder naar de grote markt voor een hinkelspel waarbij je in elke categorie 8 dingen moest opnoemen in een constant ritme. De thema's waren: meisjesnamen, jongensnamen, groenten, fruit, landen, dieren, kleuren en voorwerpen. Wie als eerste alle 8 de opdrachten correct uitvoert, is de wanneer.
Als laatste zijn we naar het station gegaan om nog een rekkerspel te spelen. Hierbij moest je op verschillende manieren op de rekker springen. Als je dit goed deed ging de rekker hoger en deed je de opdrachten weer opnieuw.
Ik vond deze sessie echt geweldig. Het had een erg nostalgische waarde omdat ik de meeste dingen zelf nog in mijn schooltijd gespeeld heb. Maar ik merk nu ook dat ik deze spelen al grotendeels vergeten was en dat ik ze ook niet meer op de speelplaats zie terugkomen. Ik neem deze spelletjes zeker mee om later aan mijn eigen kinderen aan te leren omdat hier erg gewerkt wordt aan sociaal contact en het ook eens iets anders is dan tikkertje en voetbal. Voor mij was deze sessie echt het hoogtepunt van de dag!